Skip to content

Какво представлява двигателното масло?

 

Тотал

 

You must accept Social Network cookies to view this video.
Settings

 

Видеото обяснява за какво се използват маслата, ефектът който маслата оказват върху двигателя, както и предимствата, които те предлагат.

Металните части на вашия двигател се повреждат от триенето помежду им. Това генерира топлина и води до преждевременно износване. Това е малко като водни ски. Прирастът на водата помага да се плъзгат през вълните по-лесно. Същият принцип важи и за маслата вътре в двигателя. Маслото помага за намаляването на въздействието на триене между движещите се части. В резултат на това те се износват по-бавно и двигателят загрява по-малко. Маслото намалява количеството на триенето, което подобрява работата на двигателя и намалява консумацията на гориво. Но това не е всичко. Маслата предпазват вашия двигател от корозия и киселинни атаки. Също така помага и за намаляването на температурата на двигателя.

В заключение, маслата премахват всякакви примеси, които могат да се натрупат с течение на времето-сажди, прах, отломки.

Смазочните материали обикновено се състоят от 70% базови масла и 30% добавки.

Добавките осигуряват основни свойства:
Антиоксидантите повишават способността на маслата да се съпротивляват при високи температури, което води до по- редки смени на маслото.

Другите добавки поддържат смазващия ефект на маслото.

Перилните препарати предотвратяват образуването на отлагания, като поддържат двигателя чист и поддържат нивото на производителност през целия му живот.

Добавките, които предотвратяват образуването на пяна предотвратяват образуването на пяна в маслото и пресъхването на маслената помпа.

Добавките за ниски температури помагат на маслото да остане в течно състояние, което позволява на двигателя да започне работа по-бързо.

Добавките против износване, увеличават продължителността на живота на двигателя чрез създаване на защитна бариера върху повърхностите на частите.

Добавките за екстремно налягане увеличават устойчивостта при износване и намаляване на триенето.

Накрая, добавките против корозия предотвратяват киселините, водата и въздуха да атакуват различните метални части. Това означава, че двигателят Ви остава по-млад, за по-дълго.

Сега, Вие знаете всичко, което трябва да знаете за ролята на смазочните масла и техните добавки.